Učenci Osnovne šole Spodna Šiška preko igre "Kje je Max?" spoznali dejstva o zvoku in hrupu / 16.06.2020

Tudi letos smo na koncu šolskega leta raziskovalci iz IJS obiskali Osnovno šolo Spodnja Šiška in v sklopu projekta CitieS-Health z učenci izvedli dogodek na temo hrupa.

Dogodek je bil zasnovan v obliki igre poimenovane »Kje je Max?«. Max - namišljeni psiček - je zaradi prevelikega hrupa pobegnil od doma. Učencem je pustil pismo o vzroku pobega, zraven pa še zemljevid s pomočjo katerega smo ga potem lažje našli. Na zemljevidu so bile označene lokacije, kjer so učenci morali poiskati skrita vprašanja na temo zvoka in hrupa. Na vsaki točki smo s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu izmerili raven hrupa, zapisali podatke na popisni list in se pogovorili o dobljenih rezultatih.

Slika7  collage2

Učenci so se tako na zabaven način naučili nekaj novega o zvoku in hrupu. Med drugim so eksperimentalno ugotovili, da se z oddaljevanjem od središča mesta raven hrupa zmanjšuje, le-tega pa vsak posameznih dojema povsem različno.

collage3  collage4 

Nekaj dni po dogodku smo od učencev prejeli pismo, ki nas je zelo pozitivno presenetilo. V pismu so učenci zapisali svoje vtise o dogodku. Pravijo, da so se zelo zabavali in naučili veliko novega ter zanimivega. Prav tako so bili veseli, da smo skupaj našli Maxa. 

collage5 

Zahvaljujemo se za spodbudne besede, prav tako pa nas veseli, da so se učenci zabavali in poleg tega še nekaj naučili.

Ekipa CitieS-Health